Over mij

Wil je een snel inzicht in wat ik doe en gedaan heb, ga dan hier naar mijn Linked In pagina.
my_linkedin_profile_icon

 

Wil je meer weten, klik dan op onderstaande links en ontdek wat voor vlees je in de kuip hebt:

OndernemerCommunicatie specialistTopvrouw & moeder - JournalistFilmmakerColumnist

Renateportretlowresbewerkt3Ondernemer

Double Benefit

In 2000, ik was toen 26 jaar, begon ik met mijn eerste eigen bedrijf. Ik richtte o.a. samen met mijn vader, Ferry Tromp, Double Benefit op: een trainingsbureau voor Young Professionals . Ik was de representant van de doelgroep, hij de nestor die de jongelingen in een pressure cooker traingingsprogramma de juiste voorsprong kon geven. Klinkt goed toch? Helaas, we hadden de tijd van ons leven, maar het werd uiteindelijk niks.

Communicatie specialist

Scrub the Mind Het gevoel eigen baas – of moet ik zeggen ‘bazig’ – te willen zijn, heb ik altijd gehad. In 2001 startte ik, na de teleurstellende eerste poging met Double Benefit, mijn tweede bedrijf: Scrub the Mind. In de drie jaar die volgden, verhuurde ik mezelf als communicatie- en media-adviseur, onder andere voor mijn oude werkgever Quote Media. Dat was niet alleen lekker veilig, maar ook fantastisch werk. Wie wil er nou niet meebouwen aan bladen als Quote, ELLE, Red en nieuwe bladconcepten of online initiatieven?

Communicatie+

In die eerste periode als ondernemende freelancer begon ik ook steeds meer te schrijven en mensen te interviewen. Een liefde die ik nooit meer heb los gelaten. Nog steeds adviseer ik bedrijven, van grote corporates tot midden en klein bedrijf, op het gebied van communicatie. Mijn grote pluspunt nu is dat ik zowel communicatie strateeg als journalist/tekstschrijver/filmmaker ben. Kortom, ik scheep bedrijven niet meer alleen af met een welwillend adviesje. Ik kan er ook, zelf invulling aan geven.

_35A8512Topvrouw & moeder

Hoofd communicatie Letterlijk tussen de bedrijven door zit een voor mij leerzame periode van vier jaar. De eerste twee besteedde ik aan het opbouwen van een CV van een toekomstig topvrouw; ik werd in 2003 hoofd communicatie bij OPG, een beursgenoteerde onderneming én een mannenbolwerk in de zuiverste vorm.

Weer naar school

Na twee jaar meebouwen aan een grote organisatieverandering kreeg ik een burn out. Iets te enthousiast, iets teveel reistijd, iets teveel verantwoordelijkheid, iets teveel mannen. Wie zal het zeggen. Anyway, het bracht me veel: namelijk een tweede (journalistiek) en derde (vrouwenstudies) studie en mijn eerste kind.

Journalist

Scrub the Mind 2.0

Eind 2006 was ik er helemaal klaar voor. Ik was niet meer alleen communicatie specialist maar ook journalist. Ik ging opnieuw als zelfstandig ondernemer aan de slag met Scrub the Mind. Naast de nodige commerciële opdrachten, wilde ik schrijven, verhalen vertellen over hoe het is om vrouw te zijn, om moeder te worden, om carrière te maken en dat alles te combineren. Want inmiddels had ik een ding begrepen (rijkelijk laat maar a la): een vrouw is geen man.

Lof

Mijn ontmoeting in 2006 met Jolanda Holwerda kwam precies op het juiste moment. Ik wilde een platform voor werkende moeders en zij was al een heel eind op weg met Lof, een geweldige initiatief dat zoveel heeft betekent voor een cultuurverandering in Nederland als het gaat om werkende moeders. En samen met een heleboel andere vrouwen hebben we er een super lancering van gemaakt. Vol trots kan ik zeggen dat ik nog altijd in de redactie zit van Lof en volop betrokken ben bij deze missie.

IMG_0605Filmmaker

Mijn eerste film

In 2008 maakte ik – samen met Lisette Hamming – mijn eerste documentaire: Samen Spelen Samen Delen. Het is een politiek pamflet dat antwoord probeert te geven op de nog steeds zeer actuele vraag: Waarom willen Nederlandse vrouwen niet werken? Ik maakte deze film mede vanuit de machteloze woede die ik voelde, zwanger van een tweede kind waarvan ik me vooral afvroeg hoe ik hem ging inpassen in mijn leven. Wees gerust: het is allemaal goed gekomen.

Netwerker

Het maken van mijn eerste documentaire Samen Spelen Samen Delen leerde me niet alleen veel over filmen maar ook over het verkopen van je idee. Het leerde me dat ik eigenlijk veel beter kon netwerken en verkopen dan ik dacht. Inmiddels heb ik al vele filmproducties op eigen initiatief en in opdracht van bedrijven, organisaties gemaakt.

Columnist

Toekomst

Inmiddels heb ik besloten om verder te gaan onder mijn eigen naam: Renate Tromp. Natuurlijk, Scrub the Mind is er nog steeds. Het is wat ik doe in alles wat ik doe. Dus is het mijn persoonlijke pay of. Maar mijn ambitie ligt in het bouwen van een sterke naam en niet een sterke bedrijfsnaam. Ik wil tekstschrijver, filmmaker en journalist blijven, maar niet meer anoniem. Ik wil columnist worden – en niet alleen van Gooisch, hoe leuk dat ook is – en gevraagd worden om mijn mening.

Vrouwelijk perspectief

Ik wil stukken schrijven en films maken die iets bloot leggen. Ik wil dat mede doen vanuit het vrouwelijk perspectief omdat ik denk dat daar behoefte aan is; bovendien vrouwen en bloot leggen is toch dé perfectie combinatie. Ik wil dat doen voor mezelf, voor media, voor bedrijven en organisaties. Ik maak geen onderscheid (meer) tussen commercieel en publiek. De boodschappen die relevant zijn die tot nadenken aanzetten, de een meer particulier en de ander meer maatschappelijk, ze zijn het allemaal waard om gebracht te worden.

Sonja Barend

Last but not least, wil ik hier graag mijn gewaagd doel delen. Dit is een onderdeel van mijn missie en visie maar die ik hou ik lekker voor mezelf. Maar voor een gewaagd doel heb je sponsors nodig, dus deel ik hem hier in alle openheid: Ik wil de nieuwe Sonja Barend worden.